Novetat novel·la: “Les gratituds”

Novetat novel·la: “Les gratituds”

gratitudsLes gratituds de Delphine de Vigan

Barcelona: Edicions 62, 2021

Les gratituds, sí, així, en plural. Perquè són incomptables els motius per donar gràcies. I també perquè els protagonistes d’aquesta novel·la intensa i breu de Delphine de Vigan (n. Boulogne – Billancourt, 1966) experimenten aquest sentiment que els vincula en doble direcció.

Michka Seld havia treballat en una revista. Culta i gran lectora, dominava el llenguatge amb habilitat. Ara les paraules se li escapen. Sovint les canvia per unes altres fonèticament similars. De vegades les inventa o les substitueix per silencis. Ella és conscient d’aquesta pèrdua i li pesa. Com també li pesa no haver pogut retrobar la parella que la va acollir de petita, durant la II Guerra Mundial, per expressar-li el seu agraïment.

La història la narren alternativament la Marie i en Jérôme. Tots dos visiten la Michka assíduament al geriàtric on viu d’ençà que no es pot valdre sola. A la Marie, que n’és veïna, gairebé l’ha criada. En Jérôme és el logopeda del centre que l’ajuda a combatre l’afàsia que pateix.

Delphine de Vigan, una de les autores franceses més llegides avui dia arreu, ha fet un treball d’investigació i de creació que ha culminat en un text molt dialogat i complex d’escriure. Recrear les dificultats d’expressió de Michka, modificant paraules, cercant mots nous i alterant la sintaxi no sembla fàcil i suposa tot un repte per als traductors, que se’n surten molt bé tant en l’edició catalana com en la castellana.

Recomanada a la BibliotecaVirtual.