Recomanació DVD: “La Mort de Luis XIV”

Recomanació DVD: “La Mort de Luis XIV”

La-muerte-de-Luis-XIVLa Muerte de Luis XIV

Barcelona, Cameo, cop. 2017

Seguint el seu recorregut de disseccions de figures mítiques de la història i la literatura a través del cinema (el Quixot, els Reis d’Orient o Casanova), a les quals situa davant del mirall del temps, l’il·lustre cineasta banyolí Albert Serra relata, a La mort de Louis XIV, l’agonia, l’agost de 1715, del rei de França Lluís XIV, el Rei Sol, postrat al llit i envoltat de metges i fidels.

“És una reflexió sobre com s’enfronta a l’ocàs de la seva existència un personatge que ha arribat a la cúspide del poder. La mirada vol expressar la dualitat entre el vessant públic del declivi i el sentir més íntim. També hi ha una certa ironia, un punt gairebé divertit en l’actitud d’aquest home totpoderós que no vol morir” (Albert Serra)

La pel·lícula, fascinant autòpsia o rèquiem fílmic sobre un rei que agonitza, es va estrenar a França amb 52 còpies i va aconseguir 30.000 espectadors en quinze dies. El film transcorre durant la major part del metratge a la cambra mortuòria del protagonista, interpretat magistralment per un mite vivent de l’era mítica del cinema francès: Jean-Pierre Léaud. En aquesta ocasió, Serra usa un actor professional que dota al personatge d’una complexitat psicològica molt més notòria que en la seva filmografia precedent; Léaud és capaç de desfilar per una àmplia gamma de registres emocionals amb tan sols un gest o una mirada: arrogant o altiu quan mira a càmera o ingenu i impotent davant la imminència de la fi.

La Mort de Louis XIV acaba amb una frase del metge de confiança del rei: “La pròxima vegada ho farem millor”. Està per veure.

Veure el tràiler

Crítica a “El Núvol”

Catalan Films & TV: La Mort de Lluís XIV

Recomanat a la Biblioteca Virtual