Recomanació: “La Fura dels Baus: 1979-2004”

Recomanació: “La Fura dels Baus: 1979-2004”

La Fura dels Baus: 1979-2004 coordinnat per Àlex Ollé

furaBarcelona: Electa/Random House Mondadori, 2004

Aquest juliol La Fura dels Baus ha celebrat 40 anys d’història. La companyia teatral més salvatge, transgressora i excèntrica del panorama escènic català ha aconseguit trencar els convencionalismes del teatre tant en el contingut com en la forma.

Nascuda a Moià el 1979, l’associació teatral va ser creada per un grup de joves del poble i, ben aviat, va suposar un esclat d’energia escènica a tots els nivells, nacional i internacional. Cal destacar entre els seus espectacles més celebrats i aplaudits, “Mediterrani” (1992), el muntatge creat per la Cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, “Accions” (1983), una icona teatral de la dècada dels 80, l’adaptació de l’òpera més carnal i hedonista de Carl Orff, “Carmina Burana” (2010) o “L’Ésser del Mil·lenni” (2013) , el gran espectacle de cap d’any barcelonès que va aconseguir una audiència de 110 milions espectadors a tot el món per la TV o Internet.

Com la majoria de les companyies amb un recorregut escènic llarg, La Fura ha tingut diferents etapes on l’estil s’ha anat transformat fins a l’actualitat introduint nous elements, com els tecnològics o mètodes de gamificació, per tal de sacsejar i fer partícips al públic. Unes idees que són un referent per identificar la seva marca i, en conseqüència, la clau del seu èxit.

Àlex Ollé, un dels fundadors de la companyia, cita al llibre que el grup teatral  sempre crea qualsevol cosa menys la indiferència, frase que defineix a la perfecció el què és i busca l’agrupació. I és gràcies a ” La Fura dels Baus 1979-2004 “, una monografia sobre els seus primers 25 anys que es presenten els orígens i la trajectòria teatral des del naixement a la consolidació del projecte teatral.  D’aquesta manera el lector/a pot tornar a gaudir dels 27 espectacles més rellevants de la companyia catalana fins al 2004 a través de fotografies i il·lustracions a més d’un DVD addicional. Un fantàstic recurs per veure no només l’evolució o transformació del grup teatral, sinó també per apreciar el canvi del llenguatge artístic i dels materials emprats en l’escena contemporània –  màquines o estructures metàl·liques innovadores – , així com, la noció de l’art del caos i la provació, la qual desperten els sentiments més primitius o bàrbars del públic dins el gènere teatral, operístic o en el mateix cinema.

Tot un viatge artísticament desafiant que esperem que ben aviat es complementi amb els darrers quinze anys de La Fura dels Baus, del 2004 al 2019.

Recomanat a la BibliotecaVirtual.