Recomanació novel·la: “Terra somnàmbula”

Recomanació novel·la: “Terra somnàmbula”

coutoTerra somnàmbula de Mia Couto

Barcelona: Periscopi, 2018

Moçambic i la seva guerra civil són la base de les dues històries d’aquesta novel·la. Dues històries que al final conflueixen.

Els protagonistes són el vell Tuahir i un jove, en Miudinga, que no recorda el seu passat. Fugint de la violència que assola el país es refugien en un autobús cremat. Entre les restes calcinades d’aquest troben uns quaderns que narren la vida d’en Kindzu. A mesura que en Muidinga llegeix aquests papers, la història que hi troba i la seva pròpia semblen discorre de forma paral·lela.

La lectura d’aquests quaderns ens porta a descobrir fins on pot arribar el sofriment de l’ésser humà amb uns personatges amb una profunda humanitat que viuen entre  la desesperació i l’esperança que es nega a morir. La força i la dignitat que tenen els protagonistes de la novel·la és el que els fa continuar endavant i no defallir davant els obstacles.

Couto reivindica la tradició oral per afrontar el passat i la memòria. La novel·la està plena d’històries màgiques, a cavall entre la realitat i els somnis, que juntament amb una escriptura plena de poesia i bellesa que malgrat tot amaga molts moments de sofriment i silencis.

António Emílio Leite Couto (Beira, 5 de juliol de 1955), més conegut com a Mia Couto, és un escriptor moçambiquès, guanyador del Premi Luís de Camões de 2013 i del Premi Internacional Neustadt de Literatura 2014. Mia Couto crea mons on el realisme es fon de manera màgica amb el mite i la llegenda, com en aquesta novel·la. Terra Sonàmbula va ser portada al cinema el 2007.

Recomanat a la BibliotecaVirtual.